Markaların en çok yaptığı hataları sizin için derledik:
Takipçi Satın Alma
Belki de takipçileriniz, markanızın sosyal medya hesabındaki diğer takipçilerin fake olduğunu anlamıyor olabilir. Ama siz bu takipçileri satın aldığınızda, bu hesaplar sık kullanılan hesaplar olduğu gibi hiç kullanılmayan hesaplar da olabiliyor. Öte yandan bu takipçiler farklı uyruklu, farklı yaş gruplarında ve farklı kullanım alışkanlıklarına sahip olmasından dolayı, markanız için bir getirisi bulunmuyor.
Marka için önemli olan şey markanız ile ilgili detaylarla ilgilenen takipçilerinizin olmasıdır. Bir kumaş koleksiyonu firmasının sayfasını yönetiyorsanız, sayfanızda bulunacak olan takipçilerin büyük çoğunluğu, döşemelik kumaşlar için mobilyacılar veya dekorasyon için iç mimarlar gibi meslek grupları olmalıdır ki hem erişiminiz hem de etkileşiminiz fazla olsun.
Yazılarla Dolu Görseller
Markanızın sosyal medya hesabında yayınladığınız görsellerin yazıya boğulmuş olmaması gerekiyor. Zaten sosyal medya kanalları da bu durumu onaylamıyor. Görsel üzerindeki yazıların görseli kapatacak şekilde büyük olmasının, takipçiler tarafından sevilmediği aşikardır.
Doğru Sosyal Medya Kanalında Bulunmak
Markanızı gereksiz sosyal mecralarda bulundurmamanız gerekir. Örneğin; otomobil yedek parçası satan bir firmanızın SnapChat’te iş yoktur. Markanıza hitap edecek kişilerin hangi mecrada bulunabileceği konusunda geniş bir analiz yapmanız gerekiyor.
Takipçilerle Sokak Ağzı İle Konuşmak
Takipçileriniz size nasıl hitap ederse etsin, mevcut iletişim dilinizden asla şaşmayın. “Selam admin abi” diye yazan birine “İyidir hacı, senden naber” gibi bir cevapla geri dönemezsiniz. Tabi ki bu cevaplama şeklini, mevcut iletişim dili olarak kullanan ve bu yolla takipçilerini arttıran markalar da mevcut. Ama bu tür cevap şekilleri o tür markalara uyarlanabilir.
Örneğin; Yemeksepeti üyelerinden Çig Köfteci Kemal Usta’nın yorumları hep bu şekildedir çünkü bu tür cevapları kendilerine iletişim dili olarak benimsemiştir.
Çiğ Köfteci Kemal Usta, bir takiçisinden gelen “Kendinizi bozmuşsunuz, Icebergler eski köfte berbat.” yorumuna “Yemeksepeti’nde daha 1 haftadır varız, ne ara başladık ne ara bozduk ben de anlamadım. Ayrıca Iceberg’i bu kadar iyi bilen ve ismini bu kadar doğru yazabilen tek müşterimizsin. Diğer çiğ köftecilerin bizi kıskandığını biliyordum ama sipariş verenini ilk defa gördük. Bu gurur hepimizin.” cevabıyla diğer çiğ köftecilerin kendilerine fake yorumlar gönderdiğini ima etmiş, bu konuda haklı çıkmış ve fenomen olmuştur.
Gel gelelim ki bizim markamız bir çiğ köfteci değilse, marka cevaplamalarımızda bu kadar da sokak ağzına dönmemeliyiz.
İmla Kuralları!
Gönderilerimizde veya diğer tüm iletilerde yazım kurallarına son derece dikkat etmemiz gerekiyor. Türkçe’mizi veya kullandığımız diğer dilleri doğru şekilde kullanmak itibar güçlendirir.