dijital dünya ve küçük işletmeler

Reel hayattaki insanı iyi tanımlamak sanal dünyada size ciddi manada yardımcı olacaktır. Bildiğiniz gibi iletişim bir sosyoloji işidir.

İnternet ortamındaki insanı kalbi yokmuş gibi sağa sola tıklayan ve her havuca atlayan tavşan misali sadece mantık düzeyine indirip marka ile buluşturma çabasına girdiğiniz vakit bağ kurtarmaktan daha çok günü kurtarma operasyonu yapıyorsunuz demektir. Bu sebeple kültür, performansı her zaman döver.

Peki ne yapmalı?

Mesaj vermek istediğiniz mecra bir sosyal ağ, forum, blog veya diğer dijital mecralardan biri olabilir. Bu mecralarda dolanan ziyaretçilerin gerçek hayatta iletişim kurduğunuz insanlar olduğunu unutmamanız gerekli. Bu sebeple marka, mesajını duyguyu tetikleyecek şekilde ilgili mecranın ruhuna uygun tasarlamalıdır. Kullanıcıyı tıklama yaparken elini, el ise tetiklenmek için kalbi kullanılır. Eğer stratejiniz stok eritmek ve hızlı satışsa sorun yok. Ama yaşayan bir marka olmak istiyorsanız mahallenizle iyi geçinmek zorundasınız.

Bir dijital ajansa ihtiyaç var mı?

dijital ajans nesta

Strateji oluşturup, ürün veya hizmetinizi insanlarla buluşturmak istiyorsanız bir dijital ajans size ciddi manada yardımcı olacaktır. Ajans seçerken performans kültürü yerine insan faktörünü baz alan bir ajansla çalışmanız kısa vadede olmasa dahi uzun vadede markanıza ilgi duyan kitlelerin oluşmasına imkan tanır.

Küçük işletmeler ne yapmalı?

Bir dijital ajansla çalışmak için yeterli bütçesi olmayan işletmeler, ajansla çalışacak düzeye gelene kadar ki süreyi pek rahatlıkla götürebilirler. Peki ama nasıl?

Markanızı tanımlayın!

Öncelikle farkınızı iyi anlatmakla başlayabilirsiniz. Markanızı diğer rakiplerden ayıran seçkin bir fark yoksa vaat kültürünü kullanabilirsiniz. Fark ve vaat önemli metriklerdir. Sepete giden yolu hızlandırdığı gibi bir sonraki satışın da önünü açar.

Bütçe ayırmadan web sitesi kurabilirsiniz!

wordpress

Profesyonel bir Web sitesi için bütçeniz yoksa WordPress’i kullanarak basit ve anlaşılabilir bir site yapabilirsiniz. Bunun için web tasarımı bilgisine ihtiyacınız olmadığını da bilmenizi isteriz. Sadece biraz gayret!

WordPress blog tabanlı bir çekirdek olduğu için kurumsal bilgilerin dışında, blog kısmını da kullanıp 250-350 kelime arasında ayda 2-3 yazı yazmanız bile arama motorlarında markanızı çok farklı sıralamalara getirebilir. Eğer yazdığınız yazılarda tadından yenmez türden ise bir anda sosyal medyada elden ele yayıldığına şahit olabilirsiniz.

Dijital iletişim stratejisi belirleyin

dijital strateji

Markanız için sadece işinize yarayacak sosyal ağlarda sayfa açın. Her sosyal ağ işiniz için gerekli değildir! Kısacası kullanmayacağınız ağlar yerine düzenli içerik gireceğiniz ağları tercih etmeniz sizi zaman yönetimi anlamında da rahatlatacaktır. Diğer bir konu ise içerik girişi. Her gün içerik girmek yerine vaktinizi de değerli kullanıp 3-4 günde bir içerik girmeniz hem düzenli bir sayfa yönetimi hem de yaptığınız paylaşımım niteliğini artırabilir. Bir tasarımcı olmayabilirsiniz fakat iyi görseller seçebilirsiniz. Bunun için ücretsiz stock görsel siteleri mevcut. (freeimages pexels) Veya ürün-hizmetleriniz için fotoğraf çekimi yapıp güzel metinlerle içeriğinizi süsleyebilirsiniz.

Diğer yandan ziyaretçisi çok olan blog, sözlük ve forumlarda farklı kullanıcı isimleri ile profil oluşturup sektörünüzle ilgili bilgiyi markanıza da dokunacak şekilde işleyebilirsiniz. Bunu abartmadan yapmanız en büyük dileğimiz 🙂

Bir kez daha düşünmeli!

Ben makine satıyorum ve sosyal ağlardan fayda göreceğimi düşünmüyorum diyenler için ABD’de bazı silah firmalarının YouTube‘da dahil olmak üzere çılgınca iletişim yaptıklarını biliyoruz. Satışı sadece devletler düzeyinde olan bir ürün için silah şirketleri neden bu şekilde bir iletişim yapıyor? Bu soru her şeyin cevabı olabilir..