Doğru bir sosyal medya pazarlama taktiğinin işimiz için önemli bir fark yaratabileceği kesindir. Önde gelen sosyal medya mecralarında kullanabileceğiniz, fark yaratabilecek 7 önemli noktayı sizin için derledik. Burada okuyacağınız her bir taktik, etkileşimi arttırabilecek ve sizi “idare eder” konumundan, “harika” konumuna getirebilecek düzeydedir.
1-Facebook Soruları
Facebook’ta etkileşimleriniz azaldıysa, yalnız değilsiniz. Çünkü Facebook, yıllar geçtikçe organik erişimleri azaltıyor. Şu anda reklam desteği vermediğimiz iletilerimizin sadece %1’lik bir kısmı takipçilerimize ulaşıyor. Bu nedenle iletilerimizi, takipçilerimize göstermek epey bir zor hale gelmiş durumda. Peki iletilerimizi, takipçilerimize daha fazla gösterebilmek için nasıl ilerlemek gerekli?
Soruların gücüyle.
Araştırmalara göre içerisinde soru cümlesi bulunan iletiler, normal iletilere göre %100 daha fazla yorum alıyor. Hatta soru içeren kelimeyi, cümlenin neresinde kullandığınıza göre etkileşim oranı değişiyor.
Örneğin; soru içeren kelimeyi iletinin sonuna yerleştirdiğinizde, etkileşiminiz %15 civarında daha fazla oluyor. Soru içeren kelime iletinin başında veya ortasındaysa, bu kadar etkileşim sağlamıyor.
Eğer bu size inandırıcı gelmiyorsa, bir de kendi kurumsal sayfanızda deneyerek bu durumu ölçümleyebilirsiniz.
Bununla ilgili en güzel örneklerden birisi Wolkswagen Türkiye Facebook Sayfası’dır. Wolkswagen, sorular sorarak, takipçilerinin yorumlarına kalp emojisi (<3) atarak, kurumsallıklarını bir kenara bırakıyorlar.
2-Twitter Karakterleri
Hiç etkileşim almayan tweetlerinizi sanki kimse okumuyormuş gibi hissettiğiniz çok olmuştur.
Twitter size 140 karakter verdi diye, bu karakterlerin tamamını doldurmak zorunda değilsiniz. Çünkü yapılan araştırmalar, ideal bir tweetin uzunluğunun 70-100 karakter arası olduğunu gösteriyor. 100 karakterin altındaki tweetler, %17 daha fazla etkileşim sağlıyor.
Bunu biz de test ettik ve KSK Yapı Twitter Sayfası’nda 100 karakterden az kullandığımız tweetin, diğer tweetlere göre daha fazla etkileşim aldığını gördük.
KSK Yapı şimdi @instagram‘da! #Instagramhttps://t.co/7IUHQ2S17C pic.twitter.com/fmkPNB4c7c
— KSK Yapı (@kskyapicomtr) 9 Şubat 2017
Bunu kendi Twitter hesaplarınızda denerken, kullanıcı adınızı da kısaltmayı düşünebilirsiniz. Çünkü kullanıcı adınız da, bu karakter sınırlamasının içinde sayılıyor.
3- Google Plus’ın Esnek Yapısı
Google Plus, normal şartlarda göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir kitleye sahip olmasına karşın, Türkiye’de pek çok işletme bu mecrayı tercih etmiyor.
Google Plus’ın diğer sosyal medya mecralarına göre esneklik özelliği var. Yazdığınız metinleri biçimlendirebiliyorsunuz.
Aşağıda örneğini gördüğünüz iletide başlık kalın, ilk paragraf italik, sonraki paragraf ise düzdür. Bu tür biçimlendirmeler, metinleri daha çok okunabilir hale getirebilir.
Bunun için kalınlaştırmak istediğiniz cümlenin başına ve sonuna yıldız (*), italik yazmak istediğiniz cümlenin başına ve sonuna alt çizgi (_) yerleştirmeniz yeterli olur.
4- Pinterest’in Sırları
70 milyonluk kullanıcısıyla, sosyal medyadan yönlendirilen trafiğin en büyüğü Pinterest’ten gelir. Özellikle bir e-ticaret girişiminiz varsa ve internet sitenize takipçi çekmek isterseniz, bu mecrayı mutlaka kullanmalısınız.
Pinterest’in temel sırları için aşağıdaki intografiği inceleyin:
5- Instagram’ın Hashtagleri
Instagram’da başarılı bir içerik girişi hedefliyorsanız, alakalı hashtagler kullanmalısınız. Peki uygun hashtagleri nasıl bulabilirsiniz?
- Şirketiniz, işiniz veya sektörünüzle ilgili kullanılan kelimeleri veya kelime gruplarını düşünelim. Bunlar mesleki terimler de olabilir.
- Bulduğunuz hashtagi arama çubuğuna yazın. Örneğin, emlakçıysanız; #SatılıkDaire gibi.
- Bu hashtag ile yapılan yayın sayısını inceleyin. Zengin içerik ve çok fazla takipçi kitlesi varsa, aradığınız ve bundan sonra kullanmanız gereken hashtag bu olabilir.
- Kendi bulduğunuz hashtagi yazarken, Instagram’ın size gösterdiği ve önerdiği hashtaglere de göz atın. Onların da zenginlik durumunu kontrol edin.
6- Youtube Viral Videolar
Youtube video pazarlaması, diğer pazarlama araçlarına benzemez. Doğru ve iletişim kuvvetli olan bir video, size özgünlük katarken, etkileşimin de en iyisini sağlayabilir.
Bazı hedef kitleler vardır ki, bunlar birer metin veya blog yazısı okumayan kitleler olabilir. Bu kitleleri ise video içerikle çekme şansına sahip olabilirsiniz.
Pazarlama için kullanabileceğimiz video içerik, tamamen kendi yaratıcılığınıza bağlıdır.
Örnekler:
- Şirketinizde en son ne olup bittiğini video olarak paylaşabilirsiniz.
- Bir ürün veya hizmet ile ilgili bilgi içeren bir video yayımlayabilirsiniz.
- Çok okunan bir blog yazınız varsa, bunu videoya da uyarlayabilirsiniz.
- Takipçilerinize kendi işiniz veya sektörünüz ile alakalı “Nasıl?”,”Nedir?” tarzında eğitici videolar izletebilirsiniz.
Danla Bilic, Türkiye’de her ne kadar sevilmeyeni çok olsa da, birden fazla makyaj ürünlerini tanıtmak için video pazarlama yapan ve takipçi kitlesi devamlı artan bir youtuber.
Danla Bilic, ağırlıklı olarak kadın kitleye sesleniyor olsa da, makyaj teknikleri için ilgi çekici ve komik isimler bulan, olduğu gibi davranan ve argo kelimeler kullanan bir kadın olarak, erkeklerin de ilgisini çekiyor.
6- Linkedin Bağlantıları
İşinizi stratejik ortaklıklar kurarak büyütmeyi düşünüyorsanız, sizin yeriniz Linkedin.
Linkedin’de her gün en azından birkaç dakika bulunmak, sizinle alakalı olan veya sizinle benzer düşünen kişilerle bağlantı kurmak, şirketinizin farkındalığını arttıracaktır.
Linkedin’de insanlarla bir ilişki kurmak, diğer sosyal ağlara göre biraz daha uzun bir süreçtir. Daha iyi ve yarar sağlayabilecek bağlantılar oluşturabilmenin de birkaç ipucu vardır.
Bunun için;
- Öncelikle Linkedin bildirimlerinizi açın: https://www.linkedin.com/notifications
- Burada size gelen bildirimler dışında, bir şeyler kutlayan bağlantılarınızı görüyor olacaksınız. İşe girişlerinin yıldönümleri, doğungünleri vs gibi.
- Bu bildirimlere tıklayarak, etkileşim sağlamak veya tanışmak istediğiniz kişiler için “Tebrik Et” butonunu kullanabilirsiniz.
SONUÇ
İşletmenizde hangi taktikleri uyguladığınız çok ta önemli değildir. Ama bir çok taktik deneyerek, test etmeniz çok önemlidir. Test sonuçlarınızı iyi analiz ederek başarılı olduğunuzu görürseniz, aynı kulvardan ilerleyebilirsiniz.
Sosyal medyanızda, yeni keşfettiğiniz ve öğrendiğiniz tüm stratejileri test edin, ayarlayın ve uygulayın. Parmaklarınızı kitlenizin nabzı üzerinde tutun ve onları iyi takip edin. Kitleniz, çocuğunuz gibi olsun. Onların neler yiyebileceğini, neler seveceğini, nelerle eğlenebileceklerini, nelerin hoşlarına gidebileceklerini iyi analiz edin.
Peki bugün hangi taktiği deneyeceksiniz?
İzleyebileceğiniz bağlantılar: Sosyal medya yönetimi – Facebook reklamı nasıl verilir? – Instagram reklamı vermek – Linkedin’de reklam vermek